I choć wprawę pewną mam w wyrobach zacieranych i z fermentacją alkoholową spotykam się na co dzień, to CORN WHISKEY tworzę po raz pierwszy.
Przy okazji nagrałem co nieco na ten temat.
Składniki na "piwo" z którego powstanie Whisky:
30l wody
6,5 kg śruty kukurydzianej
2,5 kg słodu jęczmiennego
300 gr słodu żytniego zakwaszającego
244 gr pszenżyta niesłodowanego
Najpierw namoczenie i zagotowanie śruty kukurydzianej, co wpływa mocno na wydajność!
Schłodzenie, dodanie słodu jęczmiennego i zacieranie w 62 stopniach celsjusza.
Zresztą wszystko jest na filmie.
Zapraszam.
https://youtu.be/8PJz3jj7vXg
https://youtu.be/z1-fQthpVzs - Słodowanie jęczmienia
Jest już możliwość wsparcia kanału, więc zapraszam na:
https://patronite.pl/RobertDPZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz