poniedziałek, 27 listopada 2017

Sałatka z kapusty, marchewki i papryki Na ZIMĘ | JAGODA

Została nam świeżutka biała kapusta po odcinku o kapuście kiszonej, więc trzeba było ją odpowiednio zagospodarować.
Często robimy surówkę z kapusty i marchewki na słodko-kwaśno, w chińskim stylu, więc wybór padł szybko na podobną, tyle że w słoikach i z  wykorzystaniem ostatniej papryki z naszego ogrodu. Paprykę zbieraliśmy jeszcze zieloną, w okresie kiedy rośliny już miały zbyt mało światła i temperatury aby strąki dojrzały w polu.

Aby zamknąć sałatkę w takiej formie jak nasza potrzebne są:
Główka białej kapusty, duża marchew, dwie słodkie papryki.
Kapustę poszatkować, zasypać łyżką soli, ugnieść i odstawić na godzinkę po czym zlać powstały płyn. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w cienkie paski.

Zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
5-6 łyżek cukru
1/2 kubka octu 10%
1/4 kubka oleju

Zalewę zagotować, gorącą zalać poszatkowane warzywa, dokładnie wymieszać, po czym przenieść do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut w temperaturze 75 stopni.
Nooo too smacznego!
Pozdro!
Robuś i Jagoda

https://youtu.be/klWBDw9CGEk  - link do filmu


Jest już możliwość wsparcia kanału, więc zapraszam na:
https://patronite.pl/RobertDPZ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz