czwartek, 22 kwietnia 2021

Robię PROSCIUTTO dojrzewającą szynkę #2/2

Część pierwsza: https://youtu.be/SheR-9-r_Uc 
Część druga: https://youtu.be/sQPwzjffM18 
 
Pierwsze podejście do dojrzewającej, suszonej w całości szynki . 
Coś na styl włoskiej prosciutto di parma, lub hiszpańskiej jamon serrano. 
Jest jeszcze prosciutto crudo, ale ta szynka jest dojrzewana dużo krócej i dodatkowo konserwowana inaczej niż tylko solą, aby obniżyć jej cenę. 
Takiej robić nie chcę. 
 
Składniki: 
1 noga wieprzowa w całości 
wystarczająca ilość soli do zasypania nogi 
200g czystego smalcu 
pieprz 
chłodna piwnica lub lodówka odpowiedniej wielkości pojemnik 
i około roku z Twojego życia ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz