piątek, 4 grudnia 2020

TEPACHE napój z fermentowanego ANANASA

Wikipedia mówi: Tepache - tradycyjny meksykański napój alkoholowo-orzeźwiający, wytwarzany pierwotnie z kukurydzy, stąd jego nazwa w języku nahuatl: tepiatl. Tego typu sposób produkcji zachował się jedynie wśród niektórych ludów indiańskich. 

Miejsce pochodzenia: Meksyk 
Główne składniki: Ananas jadalny, Panela, woda źródlana. 

Przepis:
1 dojrzały ananas
1/2 kubka nierafinowanego cukru trzcinowego lub palmowego
wody tyle aby zakryć pokrojone owoce

Naturalna fermentacja powinna trwać około 36-48h

Nierafinowany cukier palmowy w Indiach, Pakistanie i Sri Lance zwany jest jaggery lub gur (goor), w Meksyku – piloncillo, w Brazylii – rapadura, a w innych krajach Ameryki Środkowej i Południowej – panela. Powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku trzciny cukrowej lub syropu otrzymywanego przez nacięcie kwiatów drzew palmowych (zwykle daktylowych, rzadziej kokosowych). Produkcja odbywa się przy wykorzystaniu tradycyjnych metod tłoczenia, oczyszczania i zagęszczania. Pierwszym etapem otrzymywania jaggery jest ekstrakcja soku z trzciny lub kwiatów drzew palmowych poprzez sprasowanie. Otrzymany sok przechowuje się w dużych kontenerach przez określony czas w celu zebrania osadu na ich dnie. Po tym etapie w procesie gotowania odparowuje się wodę, otrzymując skoncentrowany sok. Powstała gęsta, lepka pasta przełożona zostaje do pojemników w celu ostygnięcia. 
Produkt sprzedaje się w postaci płynnej, stałej lub jako granulat.


#tepache #przepis #fermentacja 
https://youtu.be/yfWXBneA6Bs

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza