Piwo zrobione wyłącznie przy użyciu sprzętów dostępnych w domowej kuchni.
Co ważne również czas potrzebny na przygotowanie takiej brzeczki jest porównywalny z przygotowaniem nieskomplikowanego posiłku.
W roli głównej BREWKIT, czyli chmielony ekstrakt słodowy, plus paczka drożdży piwowarskich.
Czas trwania fermentacji przeprowadzonej w 20 stopniach to dwa tygodnie, w czasie których BLG spadło do zera.
Piwo nasyciłem tradycyjnie w trakcie refermentacji w butelkach szklanych, ale także w dużych butelkach PET, ale także nasyciłem sztucznie przez korek z wentylem.
#piwo #piwodomowe #brewkit
https://youtu.be/vHc-i49kqr4
https://youtu.be/U2DOKT_s_Bw - część pierwsza
To co potrzebne do fermentacji i butelkowania można znaleźć tutaj:
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/zestawy-mikrobrowar
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/kapslownice
Korzystałem z brewkitu COOPERSA:
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/brewkity-coopers
Kalkulator nagazowania:
https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz