wtorek, 29 września 2020

Italian Grape Ale po polsku, czyli PIWO z winogronami na dzikich drożdżach

Taki styl jest - Italian Grape Ale, który charakteryzuje się głownie tym, że jest miksem piwa z winem i można go stworzyć na setki sposobów.


Ja wybrałem sposób przedstawiony na filmie.
Użyłem ekstraktu słodowego jasnego, własnych winogron odmiany Muscat Blue i wody źródlanej.
Fermentacja będzie przebiegać "na dziko" dzięki drożdżom żyjącym na skórkach winogron.


#italinagrapeale #piwodomowe #wino
https://youtu.be/eV_l6FMbo-4

Ekstrakt słodowy jasny:
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/nienachmielone-ekstrakty

Muszkat to:
http://www.winogrona.org/index.php?title=Muszkat

Opis stylu:
https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf
http://kompendiumpiwa.pl/winogronowe-ale/
https://browerowy.wordpress.com/2017/11/24/italian-grape-ale-nadchodzacy-trend/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz