wtorek, 8 września 2020

jak zrobić PIWO DOMOWE z BREWKITU cz.2/2 fermentacja, butelkowanie

Piwo zrobione wyłącznie przy użyciu sprzętów dostępnych w domowej kuchni.
Co ważne również czas potrzebny na przygotowanie takiej brzeczki jest porównywalny z przygotowaniem nieskomplikowanego posiłku.


W roli głównej BREWKIT, czyli chmielony ekstrakt słodowy, plus paczka drożdży piwowarskich.
Czas trwania fermentacji przeprowadzonej w 20 stopniach to dwa tygodnie, w czasie których BLG spadło do zera.


Piwo nasyciłem tradycyjnie w trakcie refermentacji w butelkach szklanych, ale także w dużych butelkach PET, ale także nasyciłem sztucznie przez korek z wentylem.
#piwo #piwodomowe #brewkit

https://youtu.be/vHc-i49kqr4
https://youtu.be/U2DOKT_s_Bw - część pierwsza

To co potrzebne do fermentacji i butelkowania można znaleźć tutaj:
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/zestawy-mikrobrowar
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/kapslownice

Korzystałem z brewkitu COOPERSA:
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/brewkity-coopers

Kalkulator nagazowania:
https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz