Postanowiłem zagłębić się w temat #KOJI ,a także wina ryżowego #SAKE i może także octu ryżowego.
Sprawdzę także, czy tak popularne u nas "wino z ryżu", gdzie surowy ryż jest zalewany wodą z cukrem buraczanym i fementowany przypadkowymi drożdżami do zawartości alkoholu 14-16% ma jakikolwiek sens.
Jeszcze jedna sprawa. Nie powinno się korzystać tylko z części drożdży TURBO tak jak ja to zrobiłem.
Drożdże tego typu to mieszanka drożdży z pożywkami i nie jest powiedziane że uda nam się wsypać mieszankę o odpowiednich proporcjach. Wiem że wszyscy o tym wiecie, ale...
Pozdrawiam!
https://youtu.be/ADvm6El_8Ak
Część Pierwsza:
https://youtu.be/6-7nAskivsQ
Drożdże z których korzystałem w materiale:
https://browin.pl/sklep/produkt/403250/drozdze-gorzelnicze-turbo-koji-50-g-bez-zacierania
https://browin.pl/sklep/produkt/403103/drozdze-turbo-x-pure-21-3-48h-25-l
Czym jest aspergillus oryzae, czyli grzybek koji:
https://en.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_oryzae
Sugerowałem się tymi materiałami na temat koji i sake:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rice_wine
https://www.dompachnacyzywica.pl/2023/04/koji-sake-wino-ryzowe-ale-takie.html
https://www.youtube.com/watch?v=UA83cK1Xouk
https://www.youtube.com/watch?v=LZJIFLaoQ18
https://www.youtube.com/watch?v=2IC_HZSbSnk
https://www.youtube.com/watch?v=rYvsIenmk1Y
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz