środa, 12 stycznia 2022

Dojrzewająca SZYNKA a'la SZWARCWALDZKA wędzona świerkiem i sosną WĘDZARN...

-solona 
-wędzona 
-surowa 
-dojrzewająca 
Schwarzwälder Schinken... tzn a'la, bo "Szynka Szwarcwaldzka" jest produktem ze znakiem-Chroniony Oznaczeniem Geograficznym ( CHOG ) Unii Europejskiej od 1997 roku . 
 
Jaki ma wpływ na jej wykonanie zbyt niska wilgotność? 
Dlaczego nie dodałem przypraw które w tej szynce są wymagane? 
Czy można nazywać taki wyrób Szynką Szwarcwaldzką? 
Czy to w ogóle ma sens wędzić mięsko drewnem żywicznym i czy nie prościej kupić paczuszkę w sklepie, zamiast czekać co najmniej dwa miesiące?
 No i na koniec, czy to się może udać w wędzarni balkonowej? 
 
O tym poopowiadam w dzisiejszym odcinku. 
#szynka #wędzarniaBALKONOWA #Schwarzwälder 
 
Wikipedia mówi tak: 
 
Niemiecki Urząd Patentowy i Znaków Towarowych: Aktualizacja specyfikacji produktu „szynka szwarcwaldzka”: 
 
Tak to się robi w Szwarcwaldzie: 
 
Wędzarnia balkonowa Tips&Tricks: 
 
Wędzarnia Balkonowa z której korzystam: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz