niedziela, 11 lutego 2018

Ostra Przekąska na imprezę ze Słodu i Kimchi

Słód pszeniczny wykorzystany w tym przepisie robię sam, w sporych ilościach, bo wykorzystuję go do warzenia piwa. Głownie. Czasem jednak ze względu na jego wyjątkowy, słodki smak wykorzystuję także zwyczajnie w kuchni, choćby w takich przypadkach jak ten. 


Ciasto:
Połowa zmielonego drobno słodu który mielę na maszynce Zelmer z przystawką- młynkiem żarnowym, połowa przesianej mąki 550, jak na pizzę. Pozostałe składniki także kojarzą się z ciastem pizzowym. Woda, drożdże, sól i olej rzepakowy.
Nie korzystam z dodatku cukru, bo ten dla wzrostu drożdży dostarczany jest do ciasta wraz ze słodem. Wszystko wsypuję i wlewam jednocześnie i mieszam w misce.
Pozwalam mieszaninie lekko podrosnąć, po czym dzielę na cząstki, które później formuję w kulki a następnie w małe placuszki. Głównie chodzi o to, aby przekąska mieściła się w ustach maksymalnie na dwa kęsy.



Sos
Pomidorowy, ostry, słodki, kwaśny. Przecier pomidorowy robię latem sam. W kilku postaciach. Czasem jako gładki, przetarty, bez soli czy cukru i co ważne bez pestek. Czasem pomidorów nie przecieram i wraz z pestkami ląduje w słoiczkach. Oczywiście w każdym przypadku pomidory są beż skórek.
Taki właśnie, z pestkami, został wykorzystany tutaj. Dodatkowo czosnek, cebula, sól, pieprz, pieprz kajeński, cukier, łyżeczka octu i łyżeczka oleju.


Sos musi być mocno zredukowany, aby później na placuszku nie płynął i nie zmiękczał chrupiącej skórki.
Podsmażona gruba kiełbasa, sałata lodowa pokrojona w paski oraz kimchi z chrzanem, którego wyrób jest opisany na kanale, dopełniają całości.
Oczywiście same placki można wykorzystać także do innych przekąsek. Zaskakują swoim niecodziennym smakiem i fakturą od której się odzwyczailiśmy, kupując pieczywo robione masowo ze składników, których nie znają nawet produkujące je piekarnie.
Dekorację oraz smak dopełniają sos czosnkowy i płatek sera mozzarella.


Przecier z pomidorów:
http://www.dompachnacyzywica.pl/2017/09/przecier-sos-pomidorowy-suszone.html

Polskie KIMCHI z chrzanem, którego jestem ostatnio oddanym fanem:
http://www.dompachnacyzywica.pl/2017/11/polskie-kimchi-z-chrzanem-jabkiem-i.html

Jak zrobić w domu SŁÓD z każdego praktycznie zboża:
https://youtu.be/z1-fQthpVzs


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz