czwartek, 24 listopada 2016

Dżem Dyniowy + Ananas i Limonka

Dżem Dyniowo-Ananasowo-Limonkowy, pierwszy raz u nas robiony i od razu przed kamerą.
Zainspirowany opowiadaniem pewnej Pani, postanowiłem w tym roku spróbować wykorzystać dynię w inny sposób, niż tylko standardowo - krem, placki, dżem dyniowo pomarańczowy.
Poprzednim razem zrobiłem nam to:
Dynia-inaczej-ale-do-jedzenia-raczej
Polecam, bo dynia łatwo przyjmuje aromat i smak dodanych przypraw i można fajnie przykryć to czego w dyni nie lubimy a uwypuklić cechy przez nas pożądane.

Tym razem Dynia Amerykańska, która jest bardziej wodnista i delikatniejsza niż popularna u nas Bambino, w postaci Dżemu Ananasowego o którym dowiedziałem się podczas pewnej rozmowy :)
Został jednak nieco podkręcony przeze mnie dodatkiem limonki, bo sam dodatek ananasa...czegoś mi brakowało.
Baaardzo pycha wyszło. Mała ilość cukru podkreśla delikatne smaki limonki i ananasa.
Cukru żelującego nie uznaję i nie korzystam z niego nigdy. Wolę smażyć i odparowywać wodę dłużej.
Polecam i oczywiście zapraszam na film.

Przepis:
-ok. 3 kg obranej dyni
-szczypta soli
-300g cukru (wg. uznania)
-limonka
-1,5 puszki ananasa
-wolny czas (3 dni)

#Dżem #Dynia #Ananas #DomPachnacyZywica
https://youtu.be/jdu_3NhqRXA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz