Dziś plastyczna- elastyczna jak chińska gimnastyczka TORTILLA PSZENNA.
Przepis prosty, szybki, niezawodny.
Dodatkowo można wypiec sobie przy jego pomocy różne "pieczywka", pity chlebki, placki...jak zwał tak zwał-nadają się do zawinięcia mięsa, sera, warzyw, lub jako dodatek do potraw.
Ja korzystam z piecyka kopułowego do pizzy G3FERRARI, ale bez problemu robiłem je na kamieniu, grillu czy patelni.
#tortilla #pita #przepis
https://youtu.be/pnmb7_R42wo
Przepis:
350g mąki
200 g wrzącej wody
2 łyżki stołowe oleju
1/2 łyżki stołowej soli
Zagniatać intensywnie przez około 5 minut i odstawić do odpoczęcia na około 30 minut.
piątek, 10 lutego 2023
wtorek, 7 lutego 2023
rum z cukrówki którą ogrzewałem dom
#destylat #rum #cukrówka
Nie jest to może pomysł na alko bardzo wysokich lotów, ale jedynie na urozmaicenie i wykorzystanie prostego nastawu cukrowego.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwyczajnie połączyć "wino z cukru" i dunder po rumie już na etapie fermentacji.
Niewykluczone, że również taka próba pojawi się na kanale.
I tradycyjnie w materiałach na tak wrażliwy temat przypominam Sianownemu Panstwu...
Wszystko co widzisz w tym materiale, to inscenizacja.
Na chwilę obecną, zgodnie z polskim prawem, nie jest dozwolona bez stosownych zezwoleń legalna destylacja alkoholu po fermentacji, nawet na własny użytek.
Nie destylowałem, nie destyluję i destylował nie będę, dopóki jest to prawnie zakazane w naszym kraju.
Drożdże X-pure z których korzystam w nastawach różnych:
https://browin.pl/sklep/produkt/403103/drozdze-turbo-x-pure-21-3-48h-135-g
Pozostałe drożdże gorzelnicze, które mam w pracowni:
https://browin.pl/sklep/gorzelnictwo/drozdze-gorzelnicze
Papuga czyli ten metalowy dynks ze spławikiem:
https://browin.pl/sklep/produkt/341302/modul-destylatora-papuga-destylacyjna
a CYPR ciepły, jak zwykle...
Trochę dla testu, wrzucam kolejny raz tego vloga. Poprzednim razem w ciągu czterech lat przechwycił 806 wyświetleń i dwadzieścia łapek.
Brałem udział w szkoleni winiarskim "Wszystko o winie", tym razem na Cyprze. Było mniej o samym winie i jego produkcji, ale więcej w tematach okołowinnych, enoturystyce, rozwojowi winnicy jako firmy. Jest jeszcze kilka ściśle merytorycznych materiałów które zarejestrowałem w trakcie szkolenia i są one zgromadzone w playliście Wszystko o winie - zerknijcie, śmiało!
sobota, 4 lutego 2023
wino czerwone gronowe do beczki #projektBECZKA
#projektBECZKA ma się dobrze, choć mało ostatnio o nim słychać.
Rodzą się nowe umiejętności i praktyka w używaniu beczek także rośnie.
Tym razem kolejne uzupełnienie dla beczki numer 2, wino po ciemnym mocnym piwie :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)