Wszystkie przepisy z których korzystałem są na tym kanale w PLAYLIŚCIE WINO:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5BKOwH9cmRGtXjEyPQPsxZhwKzF1f1iY
Każde z nich było pyszne.
W tym roku robię je z dodatkiem wody i wsypuje cukier w dwóch lub trzech partiach, w zależności od tego ile zechcą zjeść drożdże.
Pierwsza partia to 5 kilogramów, kolejna to 2 kilogramy i jeśli drożdże to zjedzą to dodam kolejne 2 kilogramy.
Po pierwszym zlaniu prawdopodobnie wykorzystam te owoce jeszcze raz zalewając je wodą z dodatkiem cukru...ale to w kolejnej części.
Aktualnie przepis wygląda tak:
6 kg świeżych wiśni
5 kg mrożonej tarniny zbieranej jesienią
1,5 kg czereśni majowych mrożonych
10 kg mrożonych czereśni
5 kg cukru
5 litrów wody
Drożdże z których korzystam są z pożywką i witaminami:
https://browin.pl/sklep/produkt/400404/aromatic-bayanus-multicomplex-zestaw-startowy-do-wina-40-g
Wino bez dodatku wody:
https://youtu.be/K34N0Kby34s
Wino wiśniowe, przepis 2016:
https://youtu.be/PZPXufvHhCQ
Wino wiśniowe 2020:
https://youtu.be/ryUwce6G34Y
Przepisy z kilku kolejnych lat na moje wino wiśniowe:
2016
5 kg owoców
4 kg cukru
9 litrów wody
1 g pirosiarczyn
2018
10 kg owoców
5 kg cukru
15 l wody
1 g pirosiarczyn
Po fermentacji,przed butelkowaniem
1 łyżka stołowa kwasku cytrynowego
3 ml kwas mlekowy
2019
10 kg owoców
6 kg cukru
10 l wody
1 g pirosiarczyn
Fermentacja z całymi owocami
zawsze 7-8 dni
potem owoce zostają usunięte
Wino nie jest konserwowane
przed butelkowaniem.
Możesz postawić mi wirtualną kawę jeśli podobał Ci się ten materiał:
https://buycoffee.to/dompachnacyzywica
Albo zostać fulltime Patronem:
https://patronite.pl/RobertDPZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz