Sam schab to za mało na trzy dni wędzenia, więc zrobiłem jeszcze kiełbasę kruchą w dwóch odsłonach.
Schab sumarycznie od pierwszego dotknięcia do pierwszego przekrojenia "robił się" sześć dni.
Schab plus peklosól z witaminą C, bez żadnych ekstra dodatków, za to kiełbaska z gorczycą, świeżym tymiankiem i pieprzem, oraz zwykłą solą - oba wyroby wytrzymały w lodówce bez dodatkowego zabezpieczenia równy miesiąc, zanim zostały doszczętnie spożyte.
#schab #kiełbasa #wędzarnia
https://youtu.be/9ro-lzsGMQY
Przepis na kiełbaskę:
-łopatka zmielona na szarpaku 2 kg
-sól warzona nie jodowana 20 g/kg
-gorczyca biała ziarno 3 g/kg
-pieprz czarny mielony 2 g/kg
-tymianek świeży 0,3 g/kg
-woda wrząca 0,5l
W mojej kuchni używałem w tym odcinku,
Nadziewarki:
https://browin.pl/sklep/produkt/311036/nadziewarka-pionowa-premium-3-l
Aplikatora do siatek i siatki wędliniarskiej:
https://browin.pl/sklep/wedliniarstwo/nici-sznurki-siatki/siatki
Peklosoli z witaminą C:
https://browin.pl/sklep/produkt/410020/peklosol-vit-c-400-g
Możesz postawić mi wirtualną kawę jeśli podobał Ci się ten materiał:
https://buycoffee.to/dompachnacyzywica
Albo zostać fulltime Patronem:
https://patronite.pl/RobertDPZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz