wtorek, 21 stycznia 2025

SCHAB peklowany 18h i WĘDZONY trzy dni w pracowni

Sam schab to za mało na trzy dni wędzenia, więc zrobiłem jeszcze kiełbasę kruchą w dwóch odsłonach. Schab sumarycznie od pierwszego dotknięcia do pierwszego przekrojenia "robił się" sześć dni. Schab plus peklosól z witaminą C, bez żadnych ekstra dodatków, za to kiełbaska z gorczycą, świeżym tymiankiem i pieprzem, oraz zwykłą solą - oba wyroby wytrzymały w lodówce bez dodatkowego zabezpieczenia równy miesiąc, zanim zostały doszczętnie spożyte. #schab #kiełbasa #wędzarnia https://youtu.be/9ro-lzsGMQY Przepis na kiełbaskę: -łopatka zmielona na szarpaku 2 kg -sól warzona nie jodowana 20 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -tymianek świeży 0,3 g/kg -woda wrząca 0,5l W mojej kuchni używałem w tym odcinku, Nadziewarki: https://browin.pl/sklep/produkt/311036/nadziewarka-pionowa-premium-3-l Aplikatora do siatek i siatki wędliniarskiej: https://browin.pl/sklep/wedliniarstwo/nici-sznurki-siatki/siatki Peklosoli z witaminą C: https://browin.pl/sklep/produkt/410020/peklosol-vit-c-400-g Możesz postawić mi wirtualną kawę jeśli podobał Ci się ten materiał: https://buycoffee.to/dompachnacyzywica Albo zostać fulltime Patronem: https://patronite.pl/RobertDPZ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz