sobota, 22 października 2022

wino WINOGRONOWE z pigwowcem cz.1 "na rympał"

Wino winogronowe , to nie to samo co wino gronowe, choć tylko jedna spacja różni te dwie nazwy. Dodatkowo wrzucę do bogatych, soczystych wytłoków z SEYVAL BLANC pigwowca japońskiego, trochę cukru, wody i drożdży. Ułatwię sobie tłoczenie dodatkiem pektoenzymu, a drożdże dostaną na zachętę pożywki.
#wino #winogrona #przepis https://youtu.be/MISo3UN-3_U

Wino winogronowe , to nie to samo co wino gronowe, choć tylko jedna spacja różni te dwie nazwy. Dodatkowo wrzucę do bogatych, soczystych wytłoków z SEYVAL BLANC pigwowca japońskiego, trochę cukru, wody i drożdży. Ułatwię sobie tłoczenie dodatkiem pektoenzymu, a drożdże dostaną na zachętę pożywki. #wino #winogrona #przepis https://youtu.be/MISo3UN-3_U Na chwilę obecną pseudoprzepis wygląda następująco: 35litrów soku i wytłoków seyvala 2 litry pokrojonego świeżutkiego pigwowca 8 litrów wody 3 kg cukru buraczanego fiolka pektoenzymu łyżka stołowa pożywki drożdże ENOVINI OK WHITE do win białych ODKWASZAJĄCE, do 14% alko Fermentacja w około 12-18 stopniach celsjusza do uzyskania organoleptycznej wytrawności, później tłoczenie, Wszystko z czego korzystam: https://browin.pl/sklep/produkt/400380/enovini-ok-white-drozdze-winiarskie-obnizajace-kwasowosc-7-g https://browin.pl/sklep/produkt/401410/pektoenzym-suszony https://browin.pl/sklep/produkt/401400/pektoenzym https://browin.pl/sklep/produkt/401001/pozywka-do-drozdzy-winiarskich-100-g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz