Wino winogronowe , to nie to samo co wino gronowe, choć tylko jedna spacja różni te dwie nazwy.
Dodatkowo wrzucę do bogatych, soczystych wytłoków z SEYVAL BLANC pigwowca japońskiego, trochę cukru, wody i drożdży.
Ułatwię sobie tłoczenie dodatkiem pektoenzymu, a drożdże dostaną na zachętę pożywki.
Wino winogronowe , to nie to samo co wino gronowe, choć tylko jedna spacja różni te dwie nazwy.
Dodatkowo wrzucę do bogatych, soczystych wytłoków z SEYVAL BLANC pigwowca japońskiego, trochę cukru, wody i drożdży.
Ułatwię sobie tłoczenie dodatkiem pektoenzymu, a drożdże dostaną na zachętę pożywki.
#wino #winogrona #przepis
https://youtu.be/MISo3UN-3_U
Na chwilę obecną pseudoprzepis wygląda następująco:
35litrów soku i wytłoków seyvala
2 litry pokrojonego świeżutkiego pigwowca
8 litrów wody
3 kg cukru buraczanego
fiolka pektoenzymu
łyżka stołowa pożywki
drożdże ENOVINI OK WHITE do win białych ODKWASZAJĄCE, do 14% alko
Fermentacja w około 12-18 stopniach celsjusza do uzyskania organoleptycznej wytrawności, później tłoczenie,
Wszystko z czego korzystam:
https://browin.pl/sklep/produkt/400380/enovini-ok-white-drozdze-winiarskie-obnizajace-kwasowosc-7-g
https://browin.pl/sklep/produkt/401410/pektoenzym-suszony
https://browin.pl/sklep/produkt/401400/pektoenzym
https://browin.pl/sklep/produkt/401001/pozywka-do-drozdzy-winiarskich-100-g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz