wtorek, 10 maja 2022

Szynka w pokrzywach majowych

Szynka, młode pokrzywy, peklosól. 
Szynka nie musi być ani piękna ani okazała. Za tłusta też nie musi być, ani za żylasta :p Nie musi być nawet kształtna, bo kształt zapewni ściskająca siatka wędliniarska. 
Marynowanie i peklowanie mięsa w lodówce u mnie trwało pięć dni, w temperaturze 6 stopni a mięso było wcześniej zamknięte w woreczku próżniowym. 
Dwa razy dziennie masowane i miętoszone delikatnie i z umiarem. 
Parzenie w temperaturze 75 stopni przez 3 godziny.
 
Przepis: 
1 kg szynki 
20 g peklosoli 
20 szt. młodych pędów pokrzywy 

Aplikator do siatek z którego korzystam: 
Siatki wędliniarskie: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz