niedziela, 25 lipca 2021

Wino z Wiśni 2021 Drożdże redukujące kwasowość

Jak w tym roku wyjdzie wino z wiśni w którym zastosowałem cztery różne szczepy drożdży? 
Czy drożdże redukujące kwasowość rzeczywiście zadziałają? 
Czy na prawdę najważniejszy jest przepis i trzeba się go kurczowo trzymać? 
#Wino #Wiśnie #DomPachnacyZywica 
 
 
Wino wiśniowe, przepis 2016: 
Wino wiśniowe 2020: 
 
Drożdże redukujące kwasowość ENOVINI RK30: 
 
Przepisy z kilku kolejnych lat na moje wino wiśniowe: 
2016 
5 kg owoców 
4 kg cukru 
9 litrów wody 
1 g pirosiarczyn potasu
 
2018 
10 kg owoców 
5 kg cukru 
15 l wody 
1 g pirosiarczyn 
Po fermentacji,przed butelkowaniem 
1 łyżka stołowa kwasku cytrynowego 
3 ml kwas mlekowy 
 
2019 
10 kg owoców 
6 kg cukru 
10 l wody 
1 g pirosiarczyn 
 
Fermentacja z całymi owocami zawsze 7-8 dni potem owoce zostają usunięte.
Wino nie jest konserwowane przed butelkowaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz