niedziela, 20 czerwca 2021

Włoskie SALAMI - SOPPRESSATA CALABRESE Jak zrobić dojrzewające salami?

Włoskie salami w dwóch odsłonach. 

Według przepisu z ameryczki i z włoskiego domu. 
Która lepsza? Albo inaczej, która bardziej mi smakuje? 
#soppressata #sakami #wędliny 
 
 
 Przepis włoski: 
1 kg mięsa wieprzowego 
400 g boczku 
 40 g soli morskiej 
4 g ziaren pieprzu 
400 ml przecieru z papryki 
0,5 g bakterii do wędlin dojrzewających 
2 g glukozy 
 
 Przepis amerykański: 
980 g łopatki 
420 g ogonów wieprzowych 
35 g soli 
3.5 g peklosoli 
1.4 g czarnego pieprzu 
2.8 g ziaren pieprzu 
2.8 g glukozy 
1.4 g cukru 
1.4 g płatków kalabryjskiej papryki (użyłem chili, choć nie powinienem) 
 9.8 g papryka w proszku 
4.2 g czosnek w proszku 
2 łyżki czerwonego wina 
28 g chudego mleka w proszku 
Mold-600 szlachetna pleśń 
0,5 g bakterii do wędlin dojrzewających (uwodnić 30 min. przed dodaniem) 
 
Bakterie z których korzystam: 
 
Osłonki białkowe z których korzystam: 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz