Wino wiśniowe i wino z mirabelki robię w podobny sposób.
Podobne są także ilości wody, owoców i cukru przy nastawianiu tych win.
Oczywiście wina różnią się między sobą na przestrzeni kilku lat, ponieważ owoce mają zawsze inną zawartość kwasów, związków aromatycznych, czy soku.
Pierwszy przepis na kanale na wino wiśniowe:
https://youtu.be/PZPXufvHhCQ
Worek filtracyjny:
https://browin.pl/sklep/produkt/810601/worek-do-filtracji-ze-wzmocnionym-dnem
Przepisy z kilku kolejnych lat na moje wino wiśniowe:
2016
5 kg owoców
4 kg cukru
9 litrów wody
1 g pirosiarczyn
2018
10 kg owoców
5 kg cukru
15 l wody
1 g pirosiarczyn
Po fermentacji,przed butelkowaniem
1 łyżka stołowa kwasku cytrynowego
3 ml kwas mlekowy
2019
10 kg owoców
6 kg cukru
10 l wody
1 g pirosiarczyn
Fermentacja z całymi owocami
zawsze 7-8 dni
potem owoce zostają usunięte
Wino nie jest konserwowane
przed butelkowaniem.
https://youtu.be/ryUwce6G34Y
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz