środa, 8 lipca 2020

CHORIZO, czyli ostra hiszpańska dojrzewająca kiełbasa wieprzowa

Przepis ten wybrałem spośród kilku znalezionych przez wyszukiwarkę.
Głownie dlatego, że miał w swoim składzie także ocet winny, brandy i przyprawy które bardzo lubię.
Wędliny dojrzewające, to jest to czego mi brakowało w piwniczce :)

https://youtu.be/gS1z5tbcPHI

Przepis:
2 kg chudej karkówki
1/2 kg słoniny lub podgardla
1,5 łyżki stołowe soli
1,5 łyżki soli peklowej
1,5 łyżki pieprzu cayenne
1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka mielonej wędzonej papryki ostrej
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody
1/2 szkl. brandy
1/5 szkl. czerwonego octu winnego
2 łyżki  stołowa posiekanego czosnku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz