Jak zrobić kiełbasę? To jest banalne i wbrew obiegowym opiniom może to zrobić każdy w swojej kuchni.
Produkujemy więc z Jagodą wędzoną i pieczoną kiełbasę na święta. Część uwędzimy w naszej wędzarni, część upieczemy w piekarniku bez wędzenia.
Można oczywiście odpuścić wędzenie i zrobić pyszną białą kiełbasę, która będzie smaczniejsza niż znakomita większość "promocyjnych" białych kiełbas produkowanych w fabrykach przetworów mięsnych.
Przepis:
Mięso:
karkówka 2,2kg
szynka 2kg
golonka 1,4kg
wołowina 0,4kg
Przyprawy:
czosnek 4 główki
jałowiec 2g
ziele angielskie 2g
ostra papryka 2g
sól 36g
peklosól 36g
łyżka majeranku
łyżka kolendry
zimna woda 0,9l
https://youtu.be/o7haL5XKmyU - link do filmu
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuń