poniedziałek, 6 czerwca 2016
Która żywica najlepsza w piwie? Wyniki testu
Tak jak obiecałem w jednym z poprzednich wpisów zamieszczam może nie
do końca zgodny z zasadami przeprowadzony teścik. Większość zawarłem w
filmie, bo jak wiadomo jeden obraz wart jest tysiąca słów :)
https://youtu.be/1kKIznzUK14
Jednak dla osób jedynie czytających bloga zamieszczam notkę, którą sobie sporządziłem w czasie trwania testu.
JODŁA
AROMAT: Choinka świąteczna w domu.
SMAK: goryczki brak,leciutko ziołowo-drewniany,trochę majeranek..
JAŁOWIEC
AROMAT: żywiczno-chmielowy najdłużej się utrzymujący,bardzo odświeżający /w piwie HALLSY, Vic Vaporub/.
SMAK: ziołowa goryczka dosyć mocna choć nie tak intensywna jak chmielowa,Hallsy długo utrzymujący się odświeżający posmak.
SOSNA
AROMAT: trawa cytrynowa, lekko choinka, troszkę trawiasto-ziołowy.
SMAK: minimalnie trawiasty.
ŻYWICA SOSNOWA
AROMAT: HALLSY ,trochę pasta do butów.
SMAK: drewno /beczka, deska/ na średnim poziomie, spora goryczka żywiczna.
ŻYWICA JODŁOWA
AROMAT: mocny aromat choinki szybko się ulatniajacy, lekko Hallsy, szybko zanika.
SMAK: mocno drewniany /beczka, deska/, leciutka goryczka żywiczna.
Przyznaję,że jak na razie wybrałem jedynie pędy jałowca do warzenia piwa, bo
wydawały mi się najbardziej obiecujące i nie zawiodłem się, bo piwa
wyszły smaczne. Są jednak inne niż uwarzone z dodatkiem nowofalowych
chmieli, co moim zdaniem wyklucza jałowiec jako substytut aromatów
wnoszonych przez chmiele, choć niewątpliwie bardzo wzbogaca zarówno smak
i aromat. Nie inaczej będzie jak sądzę przy użyciu dodatków w postaci
pozostałych żywic i pędów.
#Test #Zywica #Piwowarstwo #DobrePolskiePiwo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz