poniedziałek, 27 lipca 2020

robię PODPIWEK, czyli nadszedł czas na bezalkoholowe napoje

Podpiwek robiłem już nie jeden raz i nieodmiennie mi smakuje. Jest prosty w przygotowaniu, niebanalny i nie wymaga posiadania żadnego dodatkowego sprzętu, ponad to co zwykle znajduje się w domowej kuchni.
Tym razem korzystałem z PODPIWKU ŁÓDZKIEGO, który jest sprzedawany w zestawie z potrzebnymi do wyrobu tego napoju drożdżami.
#podpiwek #nalato #orzeźwia

https://youtu.be/2A69r-lw3vw

Przepis:
Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu.
Następnie filtruj przez gazę lub płótno.
Dodaj cukier: 250 g/5L - 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
Płyn wystudź i dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży do podpiwku.
Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.
Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.
Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
Najlepiej smakuje schłodzony!
W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.

Składniki podpiwku:
cykoria, żyto, burak cukrowy – prażone, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, chmiel

Link do podpiwku:
https://browin.pl/sklep/piwowarstwo/specjaly-lodzkie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz