poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Ogórki kanapkowe | Dom Pachnący Żywicą

Ogórki kanapkowe według przepisu znalezionego w internecie. Postanowiłem w tym roku nieco inaczej wykorzystać ogórki, które zostały jeszcze do zebrania.

Przepis:
5 kg ogórków
6 szklanek wody
6 szklanek octu 10%
6 szklanek cukru
1 łyżka ziela angielskiego
1/2 łyżka kolorowego pieprzu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka płatków czosnku
60 ml soli czyli 4 czubate łyżki
1łyżka gorczycy

Zalewę zagotować, po czym zalać ściśle ułożone w słoiku, pokrojone w cienkie paski ogórki.
Później zapełnione i zakręcone słoiki z ogórkami gotuję przez około 10 minut aby je zapasteryzować do momentu zmiany koloru i zmięknięcia.

Bardzo fajne ogóreczki wychodzą, sprawdzone, polecam serdecznie.
Robuś

https://youtu.be/nUPbG4CIMkc - ogórki kanapkowe

https://youtu.be/CO-b-Ri4BFc - pikle z ogórków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz