piątek, 22 grudnia 2017

Sernik Królewski Czekoladowy w Papilotkach

Sernik Królewski, czekoladowy, nieco podtuningowany bo zapakowany do papilotek, żeby prościej było podzielić na porcje.
Robiliśmy go z Jagodą na specjalne zamówienie dzieciaków z Jej klasy pierwszy raz i posiłkowaliśmy się przepisem z internetów. Sernik co prawda znamy i jedliśmy go już wielokrotnie, bo mistrzynią w jego pieczeniu jest Babcia Grażynka. Tym razem trochę pod przymusem musieliśmy go zrobić samodzielnie.

Przepis:

Ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła
3 żółtka
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, po czym dodajemy żółtka i masło.

Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
200 g masła (miękkiego)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
 Pieczemy na termoobiegu w 180 stopniach, przez około 45 minut. Czekamy aż lekko przestygnie i wyciągamy z formy do mufinek aby ciastko się nie zaparzyło.
Przestępujemy z nóżki na nóżkę, zniecierpliwieni, ale czekamy aż wystygnie aby spróbować.
Smacznego życzą Robuś i Jaga.

https://youtu.be/t3jGryxB-KY  - link do filmu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz