sobota, 22 sierpnia 2020

wino z WIŚNI oddzielam owoce przez WOREK FILTRACYJNY

Wino wiśniowe i wino z mirabelki robię w podobny sposób.
Podobne są także ilości wody, owoców i cukru przy nastawianiu tych win.
Oczywiście wina różnią się między sobą na przestrzeni kilku lat, ponieważ owoce mają zawsze inną zawartość kwasów, związków aromatycznych, czy soku.

Pierwszy przepis na kanale na wino wiśniowe:
https://youtu.be/PZPXufvHhCQ

Worek filtracyjny:
https://browin.pl/sklep/produkt/810601/worek-do-filtracji-ze-wzmocnionym-dnem

Przepisy z kilku kolejnych lat na moje wino wiśniowe:
2016
5 kg owoców
4 kg cukru
9 litrów wody
1 g pirosiarczyn

2018
10 kg owoców
5 kg cukru
15 l wody
1 g pirosiarczyn
Po fermentacji,przed butelkowaniem
1 łyżka stołowa kwasku cytrynowego
3 ml kwas mlekowy
2019
10 kg owoców
6 kg cukru
10 l wody
1 g pirosiarczyn

Fermentacja z całymi owocami
zawsze 7-8 dni
potem owoce zostają usunięte

Wino nie jest konserwowane
przed butelkowaniem.

https://youtu.be/ryUwce6G34Y

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz