sobota, 4 kwietnia 2020

Jak wyszedł SER GOUDA?

Postanowiłem zrobić dojrzewający ser podpuszczkowy w typie gouda.
Przepis:
6 litrów mleka termizowanego
0,5g bakterii mezofilnych
1g chlorku wapnia
0,6 g podpuszczki
sól
wosk serowarski

https://youtu.be/KXCephLa1Kw - pierwsza część o goudzie
https://youtu.be/Qwju7Sd2_fM - druga część o goudzie (ten film)

#ser #gouda #przepis

Tego użyłem:
https://browin.pl/sklep/produkt/411200/podpuszczka-do-serow-5x1g
https://browin.pl/sklep/produkt/411242/liofilizowane-kultury-bakteryjne-do-sera-gouda
https://browin.pl/sklep/produkt/411225/wosk-serowarski-150g
https://browin.pl/sklep/produkt/411211/chlorek-wapnia-100g

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza