niedziela, 22 października 2017

Kiszone Buraki Zakwas | Dom Pachnący Żywicą

Kiszone buraki, to nie tylko materiał na barszcz, czy zakwas buraczany do picia przez rekonwalescentów.
Cząstki kiszonych buraków są świetnym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek, kanapek, służą do dekoracji talerza, czy przełamywania mdłości niektórych posiłków.

Świetnie sprawdzają się w słodko-kwaśno-ostrych daniach azjatyckich, z dodatkiem jabłek czy rodzynek.

Co do samej zalewy. Ja używam gorącej wody z rozpuszczoną w niej solą w proporcjach:
1 litr wody
1 łyżka soli
1 kg buraków
Gorąca woda powoduje zmniejszenie ilości zarówno żyjątek których nie chcę w kiszonce, lecz jednak także likwiduje pożyteczne bakterie, dlatego po ostygnięciu uzupełniam je zadając wodę z kiszonej kapusty.
Można oczywiście bez problemu zalać pokrojone warzywa letnią wodą z solą i kiszonka także się uda.
Spróbujcie. Warto.


https://youtu.be/rCzrNVBpYl0



Jest już możliwość wsparcia kanału, więc zapraszam na:
https://patronite.pl/RobertDPZ

http://FB.com/DomPachnacyZywica -HeadQuarter
http://DomPachnacyZywica.pl

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza